Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Video

Sebevražd a pokusů o ně stále přibývá

Máte depresivní myšlenky, uvažujete o sebevraždě? Čtěte prosím!

Autor: Karel Aleš úterý 30. dubna 19:01 , aktualizace 19:05

Sebevraždy


     Včera jsme informovali o dvojnásobném pokusu o sebevraždu muže v Plzni a jedná se tak již o několikátou sebevraždu či pokus o ní tento měsíc. Bohužel, což je obzvláště tragické, včetně případu teprve čtrnáctileté dívenky, o kterém jsme informovali v článku Čtrnáctiletá dívka byla nalezena mrtvá. A co je nejsmutnější, sebevražd a pokusů o ně stále přibývá...

Vyjádření policie ČR

     V souvislosti s touto problematikou policie vydala rady, jak se vypořádat s těžkými životními situacemi svými a nebo někoho z vašeho okolí:
     "V prvé řadě chceme upozornit a zdůraznit to, že opravdu není ostuda mít problém. Není ostuda jej řešit, není ostuda se s ním někomu svěřit, není ostuda vyhledat pomoc a není ani ostuda být v péči odborníků. Jednoduše se není důvod stydět, vážně není. 
     Každého z nás někdy může něco zlomit. Můžeme mít pocit, že už situaci nezvládáme, že ji nedokážeme řešit a nemáme na to mnohdy ani sílu. V těchto nelehkých dobách pak nejsme ani schopni vidět možná řešení našich problémů. Myslíme si často, že už nemůžeme najít cestu, která by nás mohla vyvézt z nepříjemností ven.
     Jenže ta cesta tu vždy je. Možná nemusí být na první pohled vidět, ale je! Pokud ji nevidíte vy, uvidí ji někdo jiný - váš nejbližší, kamarád, spolužák, příbuzný, kolega z práce, odborník nebo možná i někdo úplně cizí. A bude na té cestě stát při vás a půjde po ní po vašem boku. Možná po ní půjdete zpočátku sami, ale půjdete a poznáte ještě spoustu nových lidí a zažije spoustu báječných chvil.
     Každý problém, i ten, který se zdá jako ten největší, má své řešení a život může jít dál. Mluvte o svých starostech a trápeních, svěřte se a nebuďte v nich sami.
     Buďme, prosím, ale také, my všichni, víc všímaví  k těm, které máme ve svém okolí. Vyměňme alespoň tu a tam pohledy na obrazovky telefonů za pohledy do očí, poslouchejme víc to, co nám říkají naši nejbližší nebo přátelé místo toho, abychom poslouchali příspěvky na sítích. 
     Dokáže to mnohé. Někdy zachránit i lidský život a to je přeci nejvíc."

Každý problém má řešení

     Před zbytečností sebevražd vás ale nevarují jen policisté, my jsme právě v této souvislosti nedávno zveřejnili video, které varuje především mladé lidi před černými myšlenkami. Natočil ho devětatřicetiletý Plzeňák Michal, který se v souvislosti se svým zaměstnáním s lidmi, kteří si úspěšně sáhli na život, bohužel často setkává.

     Podle statistik sebevražd mladých lidí přibývá a bohužel nejsou výjimečné ani případy, kdy si na život sáhnou ani ne dvacetiletí lidé.


      "Nechci, respektive nemohu přesně uvést kde pracuji, ale mohu naznačit, že k této problematice mám hodně blízko, protože jsem pracovně na místech, kde došlo k úmrtím a samozřejmě i vidím těla zemřelých. Pokud pak jde o mladého člověka, je to pohled, který se z mysli dlouho nevytratí.
     Pokud vidím sebevraždu staršího, například nevyléčitelně nemocného člověka, lze samozřejmě jeho jednání pochopit. Pokud ale vidím tělo mladého chlapce či dívky, kteří měli celý život před sebou, jde vždy o obrovskou tragédii, která zasáhne mnoho dalších lidí, jako například rodinu zemřelého, jeho přátele či toho chudáka, který mrtvolu nalezl.
     Přemýšlel jsem proto, jak mladé lidi varovat, že sebevražda není řešení a napadlo mě vytvořit toto video," vysvětlil nám Michal, který je autorem videa. 

Moc smutná čísla

     "V letech 2019 - 2022 se jednalo o přibližně 1 200 případů za rok. V loňském roce registrujeme nárůst o 6,5 % a ke zvýšení počtu sebevražd došlo zejména v mladších věkových kategoriích. Nejvyšší počty sebevražd pak připadají na věkovou skupinu 45 - 49 let.
     Příčiny nárůstu počtu sebevražd není možné jednotlivě rozklíčovat. Jedná se o kombinaci faktorů na úrovni společenského vývoje, jako jsou nezaměstnanost, inflace, dostupnost služeb péče o duševní zdraví, celospolečenské klima, a osobního well-beingu a kvality osobních vztahů, které budou reflektovat celospolečenský vývoj. Je důležité si uvědomit, že obvykle za sebevraždou nestojí jeden jediný důvod, ale spíše jejich kombinace,” uvedl institut Národního ústavu duševního zdraví.

     

Workpress Aviation

Dynamická česká výrobní společnost se zaměřením na letecký průmysl.