Foto

Policie případ pobodání dvou dětí šetří jako vraždu ve stádiu pokusu

Přinášíme souhrnnou zprávu Policie ČR k děsivému případu násilí na základní škole

Autor: Petr Novák středa 4. září 13:01 , aktualizace 19:01

Policie Napadení Vražda Zadržení pachatele

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři


     Policie právě v tuto chvíli uvolnila souhrnnou tiskovou zprávu ke včerejšímu velmi sledovanému případu pobodání dvou dětí v domažlické základní škole, kterou vydáváme celou a v nezměněné podobě:

     Včerejšího dne kolem 8. hodiny ranní jsme na tísňové lince 158 přijali oznámení o útoku nožem na Základní škole Komenského 17 v Domažlicích.

     Na místo ihned vyjela prvosledová hlídka policistů obvodního oddělení Domažlice, která byla na místě události velice promptně, a to do několika málo minut od přijatého oznámení, na místo dorazila konkrétně v čase šest minut po osmé hodině ráno. 
     Krátce poté k této škole přijeli i kolegové z domažlického dopravního inspektorátu, následovaly další hlídky včetně policistů ze služby kriminální policie a vyšetřování. Po příjezdu na místo jsme si od zaměstnanců školy převzali dívku, která se tohoto protiprávního jednání měla dopustit, s tím, že z naší strany byla zajištěna ve čtvrt na devět ráno a následně se jí začala věnovat i policejní psycholožka.

     Dvě zraněné děti, které nebyly v ohrožení života, byly předány do péče zdravotníků, stejně tak, jako jedno z dalších dětí, které bylo v šoku. Ještě včerejšího dne byly obě zraněné děti, které byly převezeny do nemocničního zařízení, propuštěny do domácí péče.

     V krátké době se na místo události dostavila také výjezdová skupina služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, která si tento případ s ohledem na jeho závažnost převzala a vyrozuměla samozřejmě dosahovou státní zástupkyni Krajského státního zastupitelství v Plzni.

     Policisté začali ihned provádět celou řadu prvotních a neodkladných úkonů, jakými bylo především zajištění a ohledání místa činu a zajištění věcí důležitých pro trestní řízení. Dále policisté prováděli další šetření ve věci, zejména zjištění okolností případu včetně vytěžování a výslechů zainteresovaných osob.

     Po provedení těchto prvotních procesních úkonů byla podezřelá dívka za účasti právního zástupce a pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí převezena na policejní služebnu, kde proběhl její výslech a další nezbytné úkony.
     V odpoledních hodinách po vyhodnocení provedených procesních úkonů a po vyhodnocení důkazní situace byla stanovena právní kvalifikace. Vrchní komisařka odboru obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání činu jinak trestného vražda dle paragrafu 140 odst. 1, odst. 3 písm. a), písm. c) trestního zákoníku spáchaného ve stádiu pokusu dle paragrafu 21 odst. 1 trestního zákoníku.
     Následně naše hlídka převezla podezřelou za účasti pracovnice OSPOD do nemocničního zařízení s režimovým opatřením, ve kterém je po provedeném lékařském vyšetření v současné době dívka hospitalizována.

     Ve věci i nadále probíhá trestní řízení a s ním související procesní úkony, kterým se kriminalisté budou věnovat i v následujících dnech. Kromě jiného budou například některé zajištěné věci důležité pro trestní řízení podrobeny odbornému zkoumání. Předmětem prověřování zůstává i nadále motiv tohoto činu.

     S ohledem na věk podezřelé i poškozených, kterými jsou žáci druhého stupně základní školy, tedy osoby mladší 15 let, nebudeme k případu sdělovat žádné bližší informace, a to v souladu s platnými právními normami, jako je především zákon o soudnictví ve věcech mládeže a trestní řád.

     S ohledem na příspěvky, které se objevují ve virtuálním prostředí v diskuzích pod jednotlivými články, opětovně sdělujeme, že podezřelá dívka není cizí státní příslušnosti. Tuto informaci zdůrazňujeme i přesto, že u takto nešťastné události jakou je tato, nehraje státní příslušnost žádnou roli, obzvlášť pokud jde o děti.

     Jak jsme již v úvodu sdělili, k této nešťastné události vyjeli také policejní psycholožky a krizový intervent, kteří byli od prvopočátku na místě a poskytovali svou psychologickou pomoc potřebným. Včerejšího dne se jejich činnost týkala zejména komunikace směrem k zaměstnancům této školy a rodičům dětí, kteří jejich služby potřebovali. Dnes jsou rovněž k dispozici pro děti a jejich rodiče, stejně tak jako pro pracovníky této základní školy.

     Závěrem bychom chtěli ocenit duchapřítomnost zaměstnanců školy, kteří podezřelou dívku na místě omezili na osobní svobodě a zabránili jejímu počínání. Za spolupráci na místě události děkujeme Zdravotnické záchranné službě Plzeňského kraje a Městské policii Domažlice. 

     Úplným závěrem bychom chtěli vyjádřit naše politování nad touto nešťastnou událostí, která se s ohledem na charakter činu bohužel vůbec poprvé stala na území Plzeňského kraje. Dětem, rodičům i zaměstnancům školy přejeme, aby se s touto situací, co možná nejdříve to půjde, vypořádali a v případě potřeby, se na nás obrátili. Pomoc všem velmi rádi poskytneme.

Text Policie ČR major Mgr. Pavla Burešová


O tomto děsivém případu jsme včera informovali v článku:

Nové informace k případu pobodání dětí ve škole

     Včera ráno došlo v Základní škole v Domažlicích v Komenského ulici 17 k napadení a pobodání dvou dětí, jednalo se o chlapce a dívku, přičemž chlapce útočnice zasáhla do břicha a dívku do zad.

     Na místo okamžitě po oznámení události vyjeli policisté i záchranáři.

     "V současné chvíli jsou naše síly a prostředky na Základní škole v Komenského 17 v Domažlicích, kde jedna z žákyň dle prvotních informací zaútočila nožem na své spolužáky. Zraněny byly dvě děti, jejichž rodiče jsou již vyrozuměni. Podezřelou dívku jsme zadrželi během několika minut," uvedla nám ráno mluvčí policie s tím, že v tuto chvíli nikomu nehrozí žádné nebezpečí a na místě pracuje velké množství policistů a kriminalistů. 

     Podle našich informací byla útočnicí třináctiletá dívka, to však policie zatím oficiálně nepotvrdila. K útoku mělo dojít ve třídě, ze které dívka kvůli špatnému prospěchu propadla. 

     "Na místě události zasahovaly dvě výjezdové skupiny záchranářů, skupina RV s lékařem a také inspektor provozu. Do péče jsme si převzali dvě děti, obě děti nejsou v ohrožení života. Byly ošetřeny a následně transportovány do zdravotnického zařízení. Na místě zůstává psychosociální intervent ZZS Pk. Na místě intenzivně spolupracujeme s PČR," doplnil mluvčí záchranářů.

     Hejtman plzeňského kraje Rudolf Špoták uvedl, že dopoledne byl v Domažlicích svolán krizový štáb. 

Aktualizace:

09.58 h
     "Na místě je na samotném počátku prvosledová hlídka z obvodního oddělení Domažlice, kolegové z dopravního inspektorátu, následně na místo přijeli další policisté, včetně těch ze služby kriminální police a vyšetřování, kteří se touto události budou nadále zabývat.

     Obě zraněné děti, které nejsou v ohrožení života, si převzali do své péče zdravotníci. Stejně tak bylo zdravotníkům předáno prozatím jedno z dalších dětí, které bylo v šoku. Na místě jsou naši krizoví interventi, kteří jsou připraveni poskytnout psychologickou pomoc potřebným," doplnila mluvčí policie.

14.00 h
     Obě napadené děti již byly z nemocnice propuštěny do domácí péče.

     Policisté na tiskové konferenci, která se konala po poledni, také vyvrátili spekulace, že agresorkou byla ukrajinská dívka.

     Mimo jiné také uvedli, že útočnici zpacifikovala učitelka a ředitel školy. Ředitel školy dále uvedl, že učitelé již v minulosti s dívkou řešili problémy, nejednalo se ale o šikanu a žačka nebrala drogy.

     Co dívku k útoku na spolužáky vedlo, policisté neuvedli.


 

Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.