Foto Video

Senior, který střílel na policisty, skončil na uzavřeném oddělení psychiatrie

Stále sledujeme vývoj případu, kdy jednasedmdesátiletý muž začal střílet po policistech a při opětování palby utrpěl průstřel ruky

Autor: Karel Aleš úterý 17. září 19:09 , aktualizace 19:17

Zadržení pachatele

Partner článku – Alfa Tactical


     Stále sledujeme vývoj případu z minulého čtvrtka, kdy v domě v Rokycanech začal muž střílet po policistech a při jejich opětování palby utrpěl zranění ruky.


     Zraněný jednasedmdesátiletý útočník byl sice po ošetření prostřelené ruky ve Fakultní nemocnici Plzeň Lochotín převezen na policii k výslechu, ale ukázalo se, že jeho psychický stav to neumožňuje a senior musel být umístěn do Psychiatrické nemocnice Dobřany.
     "Mohu potvrdit, že podezřelý muž byl vzhledem ke svému psychickému stavu nedobrovolně hospitalizován v nemocničním zařízení. Prověřování případu stále pokračuje, přičemž krajští kriminalisté i dnes pokračovali v dalších procesních úkonech, stejně tak se jim budou věnovat i nadále," uvedl v pátek k případu mluvčí policie.

     Ve věci samozřejmě ale stále probíhá šetření kriminalistů i další úkony trestního řízení, kdy policisté mimo jiné provedli domovní prohlídku v bytě útočníka. Zbraň, kterou při domovní prohlídce zajistili, byla předána k odbornému zkoumání na balistickou expertízu.
     "Při domovní prohlídce byly v bytě nalezeny věci důležité pro trestní řízení, které nyní podléhají znaleckému zkoumání. Věc je stále ve fázi prověřování, a tak nelze sdělit žádné bližší informace," potvrdil mluvčí policie dnes.

     Podle našich informací senior zatím nebyl z ničeho obviněn, protože jeho psychický stav vylučuje, že by si své jednání plně uvědomoval a mohl být tedy stíhán. Vzhledem k jeho věku i současnému stavu s velkou pravděpodobností nelze ani předpokládat nějaké výraznější zlepšení.     


     Nám se ale podařilo zjistit, že v souvislosti s tímto mužem se nejedná o první policejní manévry. Již v loňském roce jsme informovali o tom, že se muž zabarikádoval v bytě, nereagoval na žádné pokusy o kontakt a podle svědků u sebe mohl mít zbraň:

Policisté se samopaly a štíty vstupovali do domu z koše hasičů

     16. března 2023 kolem šesté hodiny večer vyjížděly všechny záchranné složky na Malé náměstí v Rokycanech. Zde pak policisté s balistickou ochranou a vyzbrojeni dlouhými zbraněmi pomocí výškové plošiny hasičů vstoupili skrz střešní okno do jednoho z domů.


     Podle mluvčí policie zde bydlící senior již několik dní nereagoval na žádné pokusy o kontaktování, nepřebíral si poštu a neotvíral ani rodině či policistům. Protože tak vznikla důvodná obava o jeho život a zdraví, policisté využili svého zákonného oprávnění a rozhodli se vstoupit do jeho obydlí. Vzhledem k tomu, že muž měl mít u sebe zbraň, policisté zvolili nestandardní metodu vstupu a rozhodli jít střešním oknem.

     Policisté po vstupu do budovy muže našli v pořádku, pro jistotu ho ale nechali prohlédnout přítomnými záchranáři. Tisková mluvčí záchranářů nám potvrdila, že staršího muže vyšetřili, ale jeho stav transport do lékařského zařízení nevyžadoval. Muž byl tedy ponechán na místě. Zbraň, o které mluvili svědci, nalezena nebyla. 


O čtvrtečním zásahu jsme podrobně informovali v článku:

Střelba v Rokycanech, policisté postřelili ozbrojeného útočníka

     Ve čtvrtek 12. září večer kolem sedmé hodiny došlo v Rokycanech na Malém náměstí ke střelbě. Dle prvotních informací se měl místní problémový občan zabarikádovat v bytě a pak začít střílet po policistech, ti střelbu samozřejmě opětovali a útočníka postřelili.

     Na místo vyjelo několik hlídek policie z Rokycan i Plzně, psovodi, kriminalisté a samozřejmě také krajská zásahová jednotka. Prostor několika ulic byl uzavřen.

     "Je to místní blázen, problémů s ním bylo již víc a jen jsme tady čekali, co zase provede. Viděla jsem, když už to vše skončilo, jak ho vyvádějí z domu a měl na sobě jen tílko a plenu, takovou tu pro dospělé," uvedla nám na místě svědkyně události.

     Zraněného muže si, samozřejmě v doprovodu policie, převzali záchranáři a transportovali jej do nemocnice.

     "K události byla přivolána ZZS ke zranění muže na žádost policie. Zdravotnická výjezdová skupina si na místě do péče převzala muže a ošetřila jej za asistence policistů. Následně byl tento muž transportován se středně závažným poraněním do zdravotnického zařízení v Plzni, rovněž za asistence policie," doplnil mluvčí záchranářů.

     V současné chvíli na místě pracují kriminalisté a podle mluvčí policie již není žádný důvod k obavám a veřejnosti nic nehrozí.

     "V souvislosti s přijatým oznámením, které se týkalo obavy o život a zdraví příbuzného, jela naše hlídka prověřit situaci na místo, kde se měl dotyčný na Rokycansku nacházet. V domě, kde byl muž hlídkou zjištěn, použil tento muž proti policistovi střelnou zbraň.

     Policista, který opětoval střelbu, muže zasáhl do horní končetiny. Zraněného útočníka si převzali za naší asistence do své péče zdravotníci a pod naší kontrolu zůstane i nadále. Nikomu tedy v této souvislosti nehrozí žádné nebezpečí.
     Policista, na kterého muž vystřelil, naštěstí zraněn nebyl. Případem se zabývají krajští kriminalisté, kteří provádí řadu potřebných procesních úkonů. Další informace k celé události poskytneme, jakmile to bude možné,"
 doplnila na místě mluvčí policie


Alfa Tactical

Specializovaný obchod a e-shop se zbraněmi, vojenským a outdoor vybavením. Máme široký výběr zbraní, střeliva, army, outdoor vybavení za skvělé ceny. Nabízíme slevy pro registrované zákazníky, ozbrojené složky, IZS, AZ a členy vybraných spolků. Nakoupíte u nás online nebo v prodejně na Doubravce.