Aktuálně Foto

Kvůli ptačí chřipce bude za chvíli utraceno dvacet sedm tisíc kusů drůbeže

Hasiči v tuto chvíli zajišťují vystrojování pracovníků a připravují stanoviště pro dekontaminaci osob i techniky

Autor: Jana Holá středa 2. října 11:14 , aktualizace 12:16

Hasiči Zvířata

Partner článku – Ruds_pizza


     Dnes ráno začala likvidace desítek tisíc kusů drůbeže v Myslívě na Klatovsku kvůli výskytu ptačí chřipky, která byla zaznamenána a bohužel následně i potvrzena v jedné z hal ve společnosti Klatovské rybářství. Podle mluvčího státní veterinární správy v jeden den v hale uhynulo asi tři sta kachen a další den okolo dvou set kusů drůbeže.  

     "Od půl deváté ráno na místě hasiči zajišťují vystrojování pracovníků, kteří se budou podílet na řešení situace spojené s výskytem ptačí chřipky. Dále připravují stanoviště pro dekontaminaci osob a techniky, a to vše v dikci veterinární správy, která koordinuje činnosti," uvedl nám mluvčí hasičů.

     Podle ministra zemědělství Marka Výborného má být utraceno 27 tisíc kachen, bažantů, orebic a divokých kachen. Bohužel podle něj jde v tomto ročním období o zcela mimořádnou událost a pravděpodobně tak jde o novou mutaci viru, která se šíří i mimo jarní období. To může znamenat potenciální ohrožení i pro další chovy.

     Kolem ohniska nákazy bylo vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V těchto pásmech jsou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která mimo jiné omezila přesuny drůbeže, veterináři provedli soupisy chovů drůbeže a zakázali pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva. 

Foto: HZS

Ruds_pizza

Rud's pizza – nejlepší pizza na světě. Nevěříš? Ochutnej.