Foto

Rumunští podvodníci vydávající se za žebráky a hrubě zneužívající psy dorazili i do Plzně

Jsou známí téměř po celé Evropě a úřady jsou proti nim naprosto bezmocné

Autor: Petr Novák úterý 9. července 17:46 , aktualizace 17:49

Zvířata Cizinci Městská policie


     Včera do Plzně dorazila po celé České republice dobře známá skupina rumunských podvodníků vydávajících se za žebráky, která ke svému obohacení využívá psy. Jedná se o organizovanou skupinu, která objíždí evropská města v bílé dodávce Volkswagen a pozornost kolemjdoucích láká na dva Bernardýny a několik menších psíků, které většinu času nutí nehnutě sedět na dlažbě, aby se s nimi hlavně turisté mohli fotit.
     V několika případech lidé zaznamenali i přítomnost ještě neodstaveného štěněte, které trpělo ve stejných podmínkách jako dospělí psi.

Fotogalerie této party z různých českých měst

     Celou činnost mají tito podvodníci velmi dobře zorganizovanou, svou žebrotu, která je v mnoha městech vyhláškou zakázána, totiž vydávají za pouliční umění, tedy takzvaný busking, aby se vyhnuli pokutám a k tomu účelu mívají na místě harmoniku.

     Jak jsme již uvedli na začátku, včera tato podařená partička, která psy chová ve velmi nevhodných podmínkách a v podstatě tak i týrá, poprvé dorazila i do Plzně, kde se usídlila na rohu ulice Bedřicha Smetany a náměstí Republiky a okamžitě začala s žebráním.

Včera v Plzni

     Žebrání Rumunům však zarazili strážníci městské policie, kteří celou skupinu z místa vykázali z důvodu porušování městské vyhlášky. Parta tak z Plzně rychle odtáhla s nepořízenou a podle našich informací se vrátila do Prahy.

     "Osoby byly z místa vykázány na základě vyhlášky zakazující žebrání na celém území města Plzně. Podle našich informací zde tato skupina působila poprvé a město již opustila. Jejich jednání je nám ale z médií již známo, takže si na ně do budoucna budeme dávat pozor," uvedla nám tisková mluvčí městské policie.

     Strážníci a policisté se s touto skupinou potýkají nejčastěji v Praze a Brně, byly ale hlášeny případy i z dalších měst, například Liberce a Karlových Varů. Známí jsou ale i v jiných evropských městech, toto je například v Budapešti v metru.

     Podle mnoha svědků se tito žebráci ke psům chovají dobře pouze na veřejnosti, když přespávají v dodávce, psy nechávají nakrátko přivázané vedle auta ve vlastních výkalech a bez ohledu na počasí.

     "Potkala jsem je na Václaváku v Praze před KFC, žebráci zalezli do tepla, aby se ohřáli a najedli a psy nechali venku. Bernardýni na krátkém vodítku 20 cm, kdy čůrali pod sebe a pak v tom leželi, malý pejsek nevěděl kam zalézt, byla mu zima a snažil se vylézt na bernardýna. Měl hlad a žízeň, šla jsem mu koupit jídlo a pití a všem dala, byli úplně vyhládlí, jen jeden z Bernardýnů byl úplně apatický, nechtěl vodu ani jídlo. Po příchodu bestie z Rumunska začaly být agresivní, že psy nesmím fotit. Konzervu jedna z nich rozkopla a zahodila," popsala například listopadové setkání jedna z žen ve Facebookové skupině, zaměřené na toto téma.

     „Minule jsem volala policii, jelikož bylo venku 35 stupňů a jeden pes vypadal, že umře. Potom, co jsem jí řekla, ať odejde, začala na mě křičet, vzala to nejmenší stěně, vymáchala ho ve vodě a mrskla s ním do krabice,“ popsala zkušenost z loňského léta další žena.

     Situací se několikrát zabývala policie a veterinární správa, bohužel psi nejsou v takovém stavu, aby bylo možné prokázat jejich týraní a na základě toho je odebrat.


 


     

     

Porsche Plzeň

Porsche Inter Auto CZ spol. s r.o. je 100% dceřiná společnost rakouské firmy Porsche Inter Auto se sídlem v Salzburgu, jejímž vlastníkem je společnost Porsche Holding Salzburg.