Foto

Řidiči, pozor v příhraničí i na hranicích s Německem

Kvůli stoupajícímu přílivu běženců zahajuje česká i německá policie kontroly v českém příhraničí i na státní hranici

27. září 2023 14:42 , aktualizace 14:57


     Německá policie oznámila, že s okamžitou platností zahajuje na hranicích s Českem a Polskem kontroly projíždějících vozidel. Podle spolkové ministryně vnitra Faeserové mají být tyto kontroly "zesílené, pružné, mobilní a přizpůsobené aktuální situaci".

     Podle německé policie to je reakce na vzrůstající příliv běženců, kteří si v poslední době stále častěji volí cestu přes Česko a Polsko.

     Německá ministryně také uvedla, že je nutné, aby policisté byli i po celé délce hranic a zabránili tak možnosti převaděčům kontroly obejít. Dále za důležité označila skrytá pátrání a možnost působení německých policistů přímo na území sousedních států a zmínila, že Česko spolupráci se spolkovými policisty na českém území již odsouhlasilo.

Kontroly již probíhají

     Kontroly ale samozřejmě již probíhají i v našem vnitrozemí, jedna taková proběhla například v pondělí na úseku dálnice D5 v blízkosti státní hranice s Německem. Během této akce se policisté zaměřili mimo jiné i na odhalování nelegální tranzitní migrace.

      "Do této akce byli zapojeni dopravní policisté, policisté z odboru cizinecké policie i policisté ze speciální pořádkové jednotky a připraven byl i policejní psovod se psem na vyhledávání osob. U hraničního přechodu v obou směrech dálnice byly zřízeny dvě hlavní kontrolní stanoviště, kam hlídkující policisté naváděli zájmová vozidla z dálnice k silniční kontrole.
     Policisté z cizinecké policie se zaměřili na kontrolu dokladů totožnosti a na nákladový prostor vozidel,"
uvedla nám mluvčí policie.

Srdce je vždy spolehlivě prozradí

     Samotnou kontrolu prostoru nákladních vozidel policisté prováděli prostřednictvím detekčního přístroje, který reaguje na možný tlukot srdce ukryté osoby.

     "Během akce policisté zkontrolovali celkem 108 vozidel a 187 osob. Podařilo se odhalit dva cizince, kteří na našem území pobývali nelegálně. Po jejich zajištění je policejní eskorta převezla na služebnu cizinecké policie k provedení dalších procesních úkonů," dokončila mluvčí policie.


 



 


RK Salzmann

Rodinná firma s realitním zaměřením v plzeňském regionu. Prodej a pronájem: nemovitostí - byty | domy pozemků - stavební i hospodářské | komerčních nemovitostí - developerské projekty | obchody | haly