Foto

Hořela nejen pole, lesy, ale i auta, motocykl a také jedna velká skládka

V pátek i v sobotu měli hasiči opravdu perný den

Autor: Jana Holá neděle 21. července 09:42 , aktualizace 11:10

Hasiči


     V pátek i v sobotu měli hasiči napříč Plzeňským i Karlovarským krajem opravdu perný den. Hořela nejen pole, lesy, ale i auta, motocykl a také jedna velká skládka.
     Nemůžeme informovat o úplně každém požáru zvlášť, ale tady jsou alespoň informace o těch třech největší:

Požár u Břežan

     Včera kolem čtvrté hodiny odpoledne vyjížděli hasiči z Kralovic a Čisté u Rakovníku k Břežanům, odkud byl hlášen požár zemědělské techniky. 

     Bohužel při příjezdu jednotek na místo byl již stroj v plném rozsahu hoření a hořelo již i okolní pole. 
     Hašení zemědělského stroje probíhalo za pomoci několika proudů "C" a také bylo nutno hasit a ochlazovat okolí, aby se požár nerozšířil dále na další pole.

Požár u Vstiše

     Kolem sedmé hodiny večer vyjíždělo několik jednotek hasičů z Dobřan, Vstiše, Dnešic a Přeštic k požáru uskladněného sena u Vstiše. Požár, respektive mohutný sloup dýmu, byl vidět zdaleka a hrozilo rozšíření ohně na blízkou fotovoltaickou elektrárnu i do dalších polí. 

     Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů, které si jednak musely zajistit kyvadlovou dopravu vody z čerpacího stanoviště a teprve potom se jim podařilo požár lokalizovat pomocí "C" proudů, díky čemuž se nerozšířil na elektrárnu ani do pole.

      Následovalo rozebírání dohořívající hromady manipulátorem, během čehož probíhalo kontrolované vyhoření za dohledu hasičů z Dobřan. Zásah probíhal přes noc až do dneška a hasiči jsou na místě i v tuto chvíli.
     O zajištění jídla a pití pro unavené zasahující hasiče se postarala obec Vstiš.

Požár skládky u Tisové

     Tento rozsáhlý požár byl nahlášen již v pátek večer, ale hasiči s ním bojovali skoro celou noc a na místě byli u v sobotu dopoledne.

     Hustý černý kouř viditelný z dálky ohlásilo několik oznamovatelů na tísňovou linku hasičů v pátek večer. Hořel odpad na skládce u Tisové na ploše zhruba 600 metrů čtverečních. 

     "Hašení odpadu na skládkách je náročné na počet techniky kvůli velké potřebě hasební vody a také je potřeba větší počet zasahujících kvůli častému střídání. Vyhlášený tak byl II. stupeň požárního poplachu, na místě zasahovalo šest jednotek hasičů," uvedl nám mluvčí hasičů.

     Požár se sice pod kontrolu podařilo dostat už v noci, ale až do ranních hodin bylo nutno skládku hlídat a v sobotu dopoledne celý prostor ještě znovu pořádně zkontrolovali hasiči. 

Díky za Vaši práci pánové!

     Jen málokdo si umí představit, jak náročné je v těchto horkých dnech mít na sobě mnohakilovou výstroj, dýchat přes kyslíkovou masku a ještě hasit požár. Proto na závěr přidáváme i fotky odpočívajících hasičů a děkujeme jim za jejich práci!

Foto: hasiči




D.S.D. METAL plus

Požární ochrana a bezpečnost práce. Společnost, která Vás může ochránit před ohněm.