Foto Video

Rozsáhlý požár bytu v Plzni Bolevci, plameny šlehaly z okna do výše několika metrů

Na místě zasahovalo velké množství hasičů, záchranářů i policistů

Autor: Karel Aleš úterý 25. června 01:36 , aktualizace čtvrtek 27. června 10:06

Hasiči

      V noci na dnešek po jedné hodině došlo v Manětínské ulici v Plzni k rozsáhlému požáru bytu, přičemž plameny šlehaly z okna do výše několika metrů.


     Na místo okamžitě po nahlášení události vyjelo pět jednotek hasičů s dvanácti kusy zásahové techniky, dále záchranáři a samozřejmě i policisté.

     Ještě před příjezdem hasičů se ze zasažené budovy evakuovala většina obyvatel. Další osoby pak vyváděli policisté a hasiči. Jedna osoba musela být evakuována pomocí výškové techniky přímo z balkonu hořícího bytu.

     Podle prvotní zprávy se mělo jednat o osmatřicet osob, z nichž mělo být asi pět dětí, ale číslo se samozřejmě ještě může změnit. Svědci nám na místě uvedli, že nejmenší děti vynášeli policisté v náruči.

     Bohužel během požáru mělo být zraněno několik lidí, zatím víme o čtyřech, které si do péče převzali záchranáři a dva z nich museli transportovat do nemocnice.

     Na místo byl přistaven i evakuační autobus hasičů. Oheň zcela zničil jeden byt, kouř poškodil byty ve vyšších patrech a vlivem vysokého žáru prasklo topení, takže došlo k vytopení i všech bytů v nižších patrech.

     Podle informací přímo z místa měl požár vzniknout od elektrické jednokolky.

     Zachránit se podařilo i psa a kočku, kterou si na místě převzali strážníci městské policie, než se přihlásí její majitel.

     Ráno přineseme další informace a samozřejmě i vyjádření mluvčích jednotlivých záchranných složek.

Aktualizace:

     "Celkem jsme evakuovali 36 osob do evakuačního autobusu. Dvě osoby byly záchranáři transportovány do nemocnic, z nichž jednu jsme sundali z balkonu pomocí výškové techniky. K hašení jsme nasadili 1 C proud.
     Požár kompletně zničil kuchyni a zbytek bytu zakouřil. Zplodiny hoření se dostaly i do společných prostor domu.  Požár, který se šířil po fasádě, poškodil i byty ve vyšších patrech, kde byla ohořelá okna. Vysoká teplota způsobila prasknutí topení a voda z něho částečně vytopila byty pod bytem, kde jsme hasili.
     Dům jsme následně odvětrali. Škoda byla velmi předběžně stanovena na dva miliony korun. Požár zřejmě vznikl od elektrické jednokolky, ale příčina je stále v šetření a jednou z variant je i technická závada,"
doplnil dnes ráno podrobnosti mluvčí hasičů.

     "Na místě zasahovala naše výjezdová skupina společně s inspektorem provozu a převzali dva muže narozené v letech 1985 a 1990, kteří se nadýchali zplodin hoření.
     Na místě jim byla poskytnuta patřičná péče a následně byli transportováni k dalšímu dovyšetření do Městské nemocnice Privamed,"
připojil vyjádření mluvčí záchranářů.

Foto: KP, HZS

D.S.D. METAL plus

Požární ochrana a bezpečnost práce. Společnost, která Vás může ochránit před ohněm.