Foto Video

K požáru lesa musel být povolán i vrtulník s Bambi vakem

Hasiči uvolnili videa z rozsáhlých požárů a také vydali speciální příručku pro období žňových prací

21. července 2022 15:03 , aktualizace 15:32

Hasiči

     Včera v podvečer jsme informovali o několika rozsáhlých požárech v přírodě se kterými bojovali hasiči v západních Čechách.

     Hasiči dnes uvolnili několik videí z nich a jak vypadá taký zásah vodou z Bambi vaku přímo za krk, vám v prostřední části videa velice krátce, ale za to velmi výstižně, popíše jeden ze zasahujících hasičů. 


     První část videa zachycuje požár pole o rozměrech přibližně 500 x 500 metrů u Liblína. U této události zasahovalo osm jednotek hasičů, kterým se mimo jiné podařilo uchránit včelín a ovčín. 
     Podle tiskového mluvčího hasičů bylo příčinou požáru škrtnutí lištou kombajnu o kámen, což je jedna z nejčastějších příčin vzniku požáru na polích.

Příručka pro období žňových prací

      V souvislosti s tímto druhem požárů hasiči vydali Metodickou příručku pro období žňových prací. "Je to pomůcka jak lépe zvládat žně z hlediska požární ochrany. My se tím možná připravíme o část výjezdů k hořícím polím, ale to nám jaksi v těchto parných dnech nebude moc vadit," uvedli k tomuto dokumentu hasiči.

K požáru lesa musel být povolán i vrtulník s Bambi vakem

       Druhá část videa je z požáru lesa u Blížejova (o tomto požáru více uvedeno pod fotogalerií), kde nepřístupný terén znemožňoval hasičům z šestnácti jednotek v lokalizaci požáru a ten se rozšířil na plochu jednoho hektaru.
      Specialisté z Drony SIT za pomoci dronu změřili a zmapovali prostor a následně byl povolán vrtulník s takzvaným Bambi vakem jehož pomocí bylo na požářiště provedeno celkem třináct shozů vody. Díky tomu se podařilo kolem osmé hodiny večer požár lokalizovat a během dalších dvou hodin i zcela uhasit. 
       Po důkladné kontrole prostoru termokamerou dronu byl zásah ukončen, na místě ale zůstaly dobrovolné jednotky z Blížejova a Horšovského Týna jako dohled. Následná ranní kontrola požářiště pak vyloučila skrytá ohniska.

Blížejov

     Včera po půl čtvrté odpoledne vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči k rozsáhlému požáru lesa u Blížejova na Domažlicku. "Jedná se o požár lesního porostu o rozloze přibližně 800 metrů čtverečních a byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu," uvedl tiskový mluvčí hasičů a doplnil: "Podle velitele zásahu je zásah obtížný vzhledem k terénu a také z důvodu vysoké teploty. Nedaří se na místě zastavit jednu frontu požáru z důvodu špatného přístupu."
      Hasiči zřídili čerpací stanoviště v Blížejově a zahájili kyvadlovou dopravu vody na požářiště. Zasahují zde hasiči z jedenácti jednotek s osmnácti kusy techniky.
      Na místo byli povoláni i specialisté z DronySIT pro monitorování požářiště a případného šíření požáru ze vzduchu.

Stříbro

      Včera také vyjížděli hasiči ze sedmi jednotek s jedenácti kusy techniky k požáru lesa u Otročína nedaleko Stříbra. V tomto případě se jednalo o požár hrabanky v místě, kde bylo uskladněno dřevo. Hasičům se během hodiny podařilo požár lokalizovat, plameny ale zasáhly i uskladněné klády a došlo k jejich ohoření. 

Foto HZS

D.S.D. METAL plus

Požární ochrana a bezpečnost práce. Společnost, která Vás může ochránit před ohněm.