Foto Video

Domácí porod v režii sekty skončil zásahem záchranných složek

Pro novorozenou holčičku musel letět vrtulník letecké záchranné služby a její matka je v kritickém stavu

Autor: Jana Holá pondělí 9. září 16:46 , aktualizace úterý 10. září 12:27

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři


     Včera jsme informovali o dramatickém zásahu záchranných složek v Plasích, kdy po neřešeném problému po domácím porodu skončila žena v kritickém stavu a novorozená holčička musela být do nemocnice transportována letecky.
     Jak jsme včera slíbili, případ dále sledujeme a dnes k němu přinášíme nové informace.

     K zásahu v Plasích se nám dnes již vyjádřili i záchranáři. "Na místě události jsme opravdu zasahovali a do péče jsme si převzali matku, která byla v kritickém stavu transportována do Fakultní nemocnice Plzeň. Novorozené dítě měla v péči LZS," uvedla nám mluvčí záchranářů.

     Šetření na místě si samozřejmě převzali kriminalisté. "Od zdravotnické záchranné služby jsme přijali oznámení o tom, že v obci Plasy mělo dojít k domácímu porodu, při kterém měla být rodička i dítě v ohrožení života.
     My jsme na místě zjišťovali, zda došlo či nedošlo k nějakému protiprávnímu jednání, po základních úkonech na místě jsme ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti," sdělila nám tisková mluvčí policie.

Fakultní nemocnice Plzeň

     Celá událost pak měla ještě dohru i v odpoledních hodinách v Plzni, kde vzniklo podezření, že by se někdo ze sekty "Život v srdci" mohl v nemocnici chtít dopustit násilného útoku.

     "V průběhu řešení této události jsme získali informaci, že na internetu koluje video, kde byl měl muž naznačovat spáchání násilného deliktu. Protože mohla být tato informace v přímé spojitosti s řešenou události v Plasích a nemohli jsme tudíž vyloučit, že ke spáchání tohoto deliktu by mohlo dojít v lékařském zařízení, kam byla matka i dítě převezena, a proto tam byly vyslány naše hlídky," popsala nám mluvčí policie.

      Ve Fakultní nemocnici Lochotín byly nasazeny prvosledové hlídky s dlouhými zbraněmi, které prostor nemocnice zajistily.

     Podle našich informací byl v průběhu včerejšího odpoledne zajištěn a k dalším úkonům převezen nejprve partner rodičky a následně i vůdce sekty Lukáš S.



O dramatických následcích zanedbaného domácího porodu jsme informovali v článku:

Domácí porod v režii sekty skončil zásahem záchranných složek

     Všechny záchranné složky vyjížděly včera před polednem do Plas, odkud bylo oznámeno, že žena po domácím porodu zkolabovala.

     Podle našich informací měla v domku, sídle centra Ohnivý drak a sekty "Život v srdci", v neděli mladá žena porodit holčičku. Až do včerejška však zůstala bez lékařského ošetření a dopoledne na toaletě zkolabovala, o čemž ostatní členové sekty informovali jejího vůdce Lukáše S., který sám sebe tituluje "Bůh šašek". Ten po chvíli přerušil nahrávání jednoho ze svých videí na Youtube a jal se situaci řešit.

Vůdce sekty Lukáš S. průběh ženina kolapsu i zásah záchranných složek zveřejnil na svém Youtube kanálu:

     Když si záchranáři ženu převzali, byla stále ještě s dítětem propojena pupeční šňůrou, tedy již více než dvanáct hodin. Holčička byla ve vážném stavu a žena již v kritickém. Záchranáři okamžitě zahájili resuscitaci ženy a na místo byl povolán vrtulník letecké záchranné služby, který dítě transportoval na Emergency Fakultní nemocnice Lochotín. Tam následně skončila i matka.

     Podle dosavadních informací jsou matka i miminko stále ve vážném stavu.

     Okolnosti případu v tuto chvíli šetří kriminalisté. "V tuto chvíli mohu uvést, že jsme od záchranné služby přijali oznámení, že v Plasích mělo dojít k domácímu porodu a žena i novorozenec museli být transportováni do nemocnice. My nyní zjišťujeme zda v souvislosti s touto událostí nedošlo k protiprávnímu jednání," uvedla nám k případu mluvčí policie.

 

Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.