Podvodníci připravili další důvěřivce o téměř pět miliónů

Policie je v poslední době doslova zahlcena případy podvodníků, kteří slibují snadné zbohatnutí, a proto znovu důrazně varuje veřejnost

Autor: Karel Aleš úterý 17. září 16:46 , aktualizace 16:46

Podvodníci

Partner článku – Ruds_pizza


     Stále a stále i přes veškerá varování a upozornění se policisté napříč celým Plzeňským krajem setkávají s oznámeními podvedených lidí, kteří přišli někdy i o celoživotní úspory v online prostředí, kde se ve většině případů nechali zlákat nabídkami výhodných investic.
     Policisté prověřují případy s různým způsobem spáchání, ale ve všech případech byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod.

Zde je několik posledních případů

     "Jeden z poškozených reagoval na inzerát na internetu nabízející investování do kryptoměn. Následně byl kontaktován údajným pracovníkem investiční burzy, podle instrukcí si založil obchodní účet a komunikoval s bankéřem. Nejprve zaplatil vstupní poplatek 250 euro, dále převedl částku 250 tisíc korun na cizí bankovní účet a poté předal osobě vystupující jako kurýr jeden milion korun.
     Po další komunikaci s bankéřem pojal podezření, že by se mohlo jednat o podvod, a věc oznámil na policii," popsala nám jeden z případů mluvčí policie.

     "Žena, která také chtěla obchodovat s kryptoměnami, si kromě svých úspor na investování vzala navíc úvěr a přišla o 450 tisíc korun. Další žena poslala jako investici 800 tisíc korun, jiná zase 285 tisíc korun. Na podvodné investice naletěli i muži, kdy jeden přeposlal údajným makléřům 350 tisíc korun, další 425 tisíc korun a poslední 500 tisíc korun," pokračovala tisková mluvčí.

     "Další poškozená viděla inzerát, ve kterém známá osobnost radí s investováním. Po otevření odkazu se jí ozvala nějaká žena, za jejíž pomoci poškozená investovala částku 250 dolarů a dále téměř 50 tisíc korun. Aby pak mohla vybrat svoji investici, bylo jí doporučeno, aby si stáhla aplikaci, ze které by mohla finance vybírat. Podle potvrzení zaslaných z banky pak ale zjistila, že nepotvrzovala příchozí platby, ale odchozí. Žena tak přišla o více než 700 tisíc korun," uvedla mluvčí k tomuto případu.

     "K dalšímu podvodu došlo, když žena inzerovala na internetovém portálu k prodeji kozačky za 500 korun. Na její inzerát reagovala neznámá osoba a měla o boty zájem. Pod záminkou zajištění přepravy přišel prodávající ženě e-mail ze systému přepravní společnosti, následně se přihlásila do svého internetového bankovnictví a poté jí z účtu odešlo několik plateb v celkové částce 105 tisíc korun," informovala o dalším podvodu mluvčí.

     "Poslední ženě psal muž údajně pracující na ropné lodi na moři. Ženě poté tvrdil, že je bohatý, přijede za ní a vezme si jí za ženu, ale že mu zablokovali účet a potřebuje peníze, aby mu účet odblokovali, čímž ji přiměl k zaslání částky téměř 80 tisíc korun," zakončila policejní mluvčí s tím, že policisté znovu apelují na všechny, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. Vidina snadného a rychlého zbohatnutí či romantického vztahu nahrává podvodníkům, kteří pak dokáží připravit poškozené o jejich mnohdy celoživotní úspory. 

Foto ilustrační


Ruds_pizza

Rud's pizza – nejlepší pizza na světě. Nevěříš? Ochutnej.