5 235 000 korun - tak přesně tolik věnovali naivní lidé podvodníkům v poslední době, nebuďte dalšími i vy!

Policie je zahlcena podvody na internetu a znovu proto důrazně varuje veřejnost

Autor: Karel Aleš sobota 27. července 12:06 , aktualizace 12:21

Podvodníci

Partner článku – Hotel Central - Terraza


     Policisté napříč celým Plzeňským krajem stále přijímají velké množství oznámení o podvodech, ke kterým dochází na internetu, a to navzdory veškerým preventivním akcím, neustálým varováním a upozorněním, aby lidé byli obezřetní a nestali se oběťmi podvodníků.
     Způsoby spáchání jsou různé, ale výsledek je vždy stejný, lidé přijdou o peníze.

Policie se v tuto chvíli zabývá těmito případy:

Falešná bankéřka nabízela zhodnocení peněz

     "Ženu kontaktovala údajná bankéřka a sdělila jí, že mohou být zhodnoceny její finance, které kdysi investovala do kryptoměny. S tím žena souhlasila a podle instrukcí nainstalovala do svého mobilního telefonu aplikace, do kterých nahrála fotografii svého občanského průkazu a fotografii obličeje, které sama pořídila. Poté při stále trvajícím telefonátu poskytla bankéřce přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví.
     Následující den zjistila, že z jejích bankovního účtu bylo provedeno několik transakcí a že přišla o 200 tisíc korun,"
popsala tisková mluvčí policie.

Falešný bankéři a kryptopeněženky

     "Další údajný bankéř během telefonátu informoval jinou ženu o tom, že má ve své kryptopeněžence 10 tisíc dolarů a zda chce tyto prostředky převést na běžný účet. S tím paní souhlasila, a tak podle instrukcí naistalovala do svého mobilu aplikace na vzdálený přístup. Poté se přihlásila do svého internetového bankovnictví, kde došlo k několika transakcím, a žena přišla o 50 tisíc korun," pokračovala mluvčí s tím, že případů s falešnými bankéři v tuto chvíli policisté šetří více a další dva muži přišli stejným podvodem s kryptopeněženkou a penězi na ní o 125 tisíc korun a o 170 tisíc korun.

Fakt výhodný inzerát

     Další žena reagovala na inzerát na internetu na rychlý způsob vydělání peněz. "Žena se registrovala na stránkách uvedených v inzerátu a telefonicky byla kontaktována několika údajnými analytiky. Podle jejich instrukcí zaplatila vklad a po registraci se dostala do obchodního účtu, kam jí měly být posílány peníze. Podmínkou však bylo vložení většího finančního obnosu, což žena udělala a zaplatila 170 tisíc korun. Poté ženě volali z banky a pro podezření z podvodu jí účet i kartu zablokovali. O peníze však již přišla," uvedla mluvčí k tomuto případu.   

Elektronický rezervní účet

     Jiné ženě volal pracovník banky a informoval ji o tom, že musí ověřit její žádost o spotřebitelský úvěr, o který si měla požádat v Brně, a protože se mu jeví, že se jedná o podvod, bude přepojena na jinou pracovnici banky. Ta pak během komunikace ženě sdělila, že má na různých účtech částku přesahující dva miliony korun. "Následně byla žena přepojena na dalšího bankéře, který s jejím souhlasem založil „elektronický rezervní účet“, na který během telefonátu odeslala 1 400 000 korun," pokračovala mluvčí policie. Pochopitelně šlo ale o podvod a žena o peníze přišla.

Píše vám ministerstvo financí

     Dalšímu muži přišla SMS zpráva s odkazem na portál ministerstva financí, bohužel ale falešný. "Muž se přes odkaz dostal na webovou stránku, kde vyplnil přihlašovací údaje do své banky a omylem pak autorizoval platbu ve výši 50 tisíc korun, čímž odeslal peníze na účet neznámé osoby. Následně byl kontaktován údajným pracovníkem banky s tím, že na jeho účtu evidují nějakou nestandardní platbu a snažil se získat další informace k účtu, přičemž bez vědomí majitele účtu smazal v jeho internetovém bankovnictví telefonní kontakt a přepsal další údaje," informovala o dalším podvodu mluvčí. 

Tentokrát to naštěstí dopadlo dobře

     K dalšímu podvodu došlo, když jinému muži bylo přes sociální síť nabídnuto investování do měnových kurzů. "Muži měl být založen uživatelský účet, na kterém mohl investovat. K ověření bankovní identity ale přes odkaz musel zadat údaje a heslo ke svému internetovému bankovnictví. Tak se pak neznámý pachatel dostal do jeho účtu a chtěl odeslat částku 315 tisíc korun. Banka toto včas odhalila, bankovní účet zablokovala a pán o žádné peníze nepřišel," popsala záchranu peněz v dalším případu mluvčí.

A dnešními rekordmany jsou

     "Údajný investiční bankéř z dalšího muže pod záminkou zhodnocení investic podvodně vylákal finanční hotovost ve výši 1 900 000 korun a žena pak ještě odeslala 1 170 000 korun," popsala mluvčí poslední případ. Je samozřejmě jasné, že oba do současné doby nezískali z investování nic a nedostali zpět ani svoje investované finance.

     V souvislosti s těmito případy policie znovu apeluje na všechny, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky
    
 "Dbejte zvýšené opatrnosti při cizích telefonátech. V případě, že by byly vaše peníze v ohrožení, banka koná vlastní opatření, nikdy od vás nebude požadovat nestandardní transakce, abyste zrušili účet, převedli peníze na jiný účet nebo peníze vybrali a vložili do bitcoinmatu. Nikdy nikomu také neposkytujte přístupy k vašemu internetovému bankovnictví, ofocené doklady ani osobní údaje s daty narození. Neinstalujte si do vašich zařízení programy pro vzdálený přístup. Nenechte se zlákat vidinou snadného zbohatnutí," zakončila mluvčí policie.

Foto ilustrační

Hotel Central - Terraza

Unikátní terasa na střeše hotelu Central s výhledem na celé náměstí. Moderní design i gastronomie, neopakovatelné snídaně. Připravili jsme pro vás menu, které vás okouzlí. Každý pokrm je pečlivě připraven, aby vám přinesl gastronomický zážitek plný chutí a vůní. Přijďte nás zažít