Foto

Pozor, do Plzně se opět vrací "hluchoněmí" podvodníci

Tentokrát ale zamýšlená oběť podvodnici překvapila znalostí znakové řeči, takže cizinka z místa rychle utekla

Autor: Petr Novák středa 23. října 18:01 , aktualizace 18:05

Cizinci Podvodníci

Partner článku – G.O.A.T.


     Dlouho jsme nepsali o podvodnících, kteří se vydávají za výběrčí dobročinných sbírek pro neslyšící občany. Jedná se o podvod, který má za sebou několik let existence, a o kterém jsme již v minulosti opakovaně informovali.

     Vždy se jedná o cizince, nejčastěji Rumuny či Bulhary, kteří při žádání o finanční podporu předkládají osloveným lidem podezřele vypadající formuláře například s nápisem „Certifikát regionální pro neslyšící a tělesně postižené lidi a pro chudé děti chceme otevřít mezinárodní centrum, děkujeme“. Pokud podepíšete, začnou na vás velmi nevybíravě tlačit a nutit vás k zaplacení.

     Nyní se tito podvodníci bohužel do Plzně opět vrátili. Podle naší čtenářky se včera u obchodního centra Tesco na Rokycanské ulici pohybovala žena, která se vydávala za hluchoněmé a požadovala finanční částky od kolemjdoucích.

     "Včera mi na parkovišti před Tesco Rokycanská do auta vlezla tato žena a mávala mi tímto papírem. Nejdříve jsem se jí ptala, co chce, a když dělala, že je neslyšící, tak jsem na ni zaznakovala "Dobrý den, jak se máš?"
     Mávla ke mě naštvaně rukou a odkráčela. Ihned jsem kontaktovala policii, hlídka na místo přijela a pokoušela se jí najít. Nicméně podle jejich sdělení se v poslední době tyto skupinky podvodníků opět začaly rojit u nákupáků ve městě, tak prosím upozorněte své blízké, ať prostě na parkovištích nikomu nic nedávají a zároveň na ně upozorněte i policii. Takoví šmejdi musí dostat přes prsty!"
 popsala nám událost žena.

     Jak jsme již několikrát psali, jde v těchto případech vždy o podvod a nejjednodušší obranou je podvodníkům žádné peníze nedávat, nic nepodepisovat a na místo okamžitě přivolat strážníky nebo policisty.

Zde jsou někteří z v minulých letech zadržených podvodníků a jejich formuláře:

      Průběh podvodu nám před lety podrobně popsala jiná čtenářka, která ale tentokrát sama naletěla: "V Olympii v obchodě H+M jsem po telefonu řešila s dcerou, co přesně chce, abych jí koupila, a v průběhu hovoru mi na rameno zaklepal muž. Původně jsem myslela, že jen překážím a ustoupila jsem, ale on mi podával desky s archem a propiskou a naznačoval, že je hluchoněmý. Protože jsem byla zabraná do hovoru, jen jsem očima papír přelétla, přišel mi jako nějaká petice, dole loga organizací, tak jsem ho začala vyplňovat, jméno, PSČ a město.
     Pán mi pak začal ukazovat, že na řádce nad tím byla částka 300, nechtěla jsem se dohadovat s postiženým člověkem, tak jsem vyndala peníze z peněženky a pánovi je podala.
     V ten moment mi došlo, že je strká do náprsní kapsy, že papír je jen divně oskenovaný atd., tak jsem ho požádala, aby mi ukázal nějakou průkazku, tu ale neměl a tak jsem ho požádala, aby mi peníze vrátil. On se začal uklánět jako že děkuje a velice rychle utekl mezi regály pryč a ještě se neustále ohlížel, jestli za ním jdu. Když viděl že ano, tak zaběhl do pánského oddělení a snažil se skrývat mezi kabáty.
     Já jsem tedy oželela 300 Kč s tím, že jsem blbá, odešla jsem a nic nechtěla řešit. Ale o víkendu jsem byla na návštěvě u rodičů a mami mi vyprávěla naprosto stejný příběh, jen se jim stal v obchodě KIKA, také velice seriózně vypadající pán naznačoval hluchoněmost a oslovil je."


G.O.A.T.

Naše realitní kancelář je tady, abychom vám pomohli uskutečnit vaše sny o novém bydlení. S mnohaletými zkušenostmi na trhu s nemovitostmi jsme se stali spolehlivým partnerem pro prodej, pronájem a správou nemovitosti.