Falešná výzva k úhradě pokuty se muži pořádně prodražila

Muž naletěl podvodníkovi, který se vydával za bankéře a přišel téměř o 650 tisíc korun

Autor: Petr Novák pátek 13. září 11:56 , aktualizace 11:56

Podvodníci

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři


     V pátek 6. září přišla pětašedesátiletému muži z jedné menší obce poblíž Kynšperku nad Ohří textová zpráva se sdělením, že se dopustil dopravního přestupku. Muž postupoval podle návodu v textové zprávě, tedy rozkliknul odkaz a následně vyplnil formulář.

     Vzápětí ho telefonicky kontaktoval falešný bankéř, který mu sdělil, že se mu někdo pokusil manipulovat s bankovním účtem, zároveň ho vyzval, ať si z bezpečnostních důvodů založí bezpečnostní klíč, s jehož založením a nastavení mu pomůže. Volající muže následně přesvědčil, aby mu sdělil přihlašovací údaje k bankovnímu účtu, a to včetně hesla.

     "Poškozený poté zjistil, že bez jeho vědomí bylo z bankovního účtu provedeno několik plateb, tímto jednáním mu byla způsobena celková škoda téměř 650 tisíc korun.
     Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací,"
pokračoval mluvčí policie s tím, že v případě prokázáni viny hrozí dosud neznámému pachateli trest odnětí svobody až na osm let.

Společně s policií přinášíme varování: 

     "Policisté zdůrazňují, že nikdy výzvy k zaplacení pokuty za přestupek nerozesílají textovými zprávami ani přestupce nekontaktují telefonicky s výzvou k úhradě! Buďte obezřetní a neprodleně ukončete telefonát z neznámého čísla s podobným scénářem! Neklikejte na zprávy s výzvami k zaplacení, přesměrovaly by vás na falešné stránky podvodníků, pomocí kterých by mohli získat přihlašovací údaje k vašemu internetovému bankovnictví."

Foto ilustrační

Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.