Foto Pátrání Video

Poznáte podvodnici se zálibou v iPhonech?

Policie pátrá po ženě, která platila pomocí podvodem duplikované karty

Autor: Petr Novák středa 26. června 14:58 , aktualizace pátek 28. června 11:04

Pátrání Podvodníci

Partner článku – Ski klinovec


     Podvodníkům se podařilo napálit další ženu, kterou připravili o přibližně čtvrt milionu korun. Policistům se nyní podařilo v souvislosti s tímto případem získat video z obchodu, kde podezřelá žena pomocí duplikované platební karty z ženina účtu platila a obracejí se proto na veřejnost s žádostí o pomoc. 


     Na konci listopadu loňského roku telefonicky kontaktovala neznámá osoba pětatřicetiletou ženu ze Sokolovska, které pod záminkou aktualizace mobilní aplikace jedné z bankovních společností zaslala SMS zprávu s odkazem, který měl proces aktualizace usnadnit. Žena byla přes odkaz navedena k přihlášení do svého internetového bankovnictví, z něhož poté byly bez jejího souhlasu provedeny platby.

     Následně ženu z jiného telefonního čísla kontaktoval muž vydávající se za pracovníka banky, který jí sdělil, že bude kvůli podezřelým platbám potřeba zablokovat její bankovní účet, ale že k tomu potřebuje kód, který žena vygeneruje v jakémkoliv bankomatu. To žena učinila a kód neznámé osobě předala.

     Následně byly pomocí duplikátu její platební karty, k jehož autorizaci byl kód použit, provedeny platby mimo jiné i v prodejně s produkty značky Apple v Praze a dobití kreditu u různých SIM karet. 

     "Neznámý pachatel ženě způsobil škodu ve výši přibližně 250 tisíc korun. Policisté v souvislosti s tímto případem pátrají po neznámé ženě zachycené na videozáznamu, která se v době, kdy byly provedeny platby platební kartou poškozené, nacházela v prostoru pokladen v prodejně s elektronikou," uvedl tiskový mluvčí policie s tím, že žádají případné svědky, kteří ženu poznají, aby se ozvali na bezplatnou telefonní linku 158. Informace, které pomohou při vyšetřování, je taktéž možné sdělit policistům na kterémkoliv obvodním oddělení.

Opakované varování policie

    V souvislosti s těmito případy policie znovu apeluje na lidi, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. Stačí si prostě jen pamatovat, že vaše banka vás nikdy nebude nutit:

  • Převádět vaše peníze na jiné „bezpečné účty“
  • Stahovat programy na vzdálený přístup
  • Vkládat hotovost do vkladomatů na virtuální měny
  • Předávat peníze zástupci banky někde na ulici
  • Sdělovat citlivé údaje z platební karty a PIN

     Jen v roce 2023 zaznamenala policie skoro 900 nahlášených případů výše uvedených podvodů. Průměrná škoda zde dosahuje takřka 300.000 Kč a nejvyšší škoda přesahuje 5.000.000 Kč.

     Tyto útoky jsou zaměřeny na všechny věkové kategorie. Průměrný ročník narození oběti je 1976.


Ski klinovec

Největší lyžařsky propojený areál v ČR. Přes 31 km sjezdovek všech obtížností. 5 lanovek z toho 3 s oranžovou bublinou. Luxusní večerní lyžování na modré sjezdovce dlouhé 1,5km a s nejnovější lanovkou s vyhřívanými sedadly. Lyžařská škola s dětským parkem s posuvnými pásy v Jáchymově.