Foto Video

Během jednoho dne dvakrát zasahoval policejní pyrotechnik

Hned dva nálezci krátce po sobě policii oznámili nebezpečné předměty

Autor: Petr Novák sobota 6. července 11:35 , aktualizace 11:36

Zbraně

Partner článku – Autocentrum Jan Šmucler


     Během jednoho dne hned dvakrát zasahoval policejní pyrotechnik na Chebsku. Nejprve v půl deváté ráno oznámil osmadvacetiletý muž na linku 158, že při opravě drážního zabezpečení v náspu u železniční trati ve Františkových Lázních nalezli předmět připomínající vojenskou munici. 

     "Na místo ihned vyjela policejní hlídka, která místo a jeho okolí z důvodu bezpečnosti zajistila. Operační důstojník k nálezu povolal pyrotechnika z Expozitury Teplice, který po příjezdu a odborném ohledání potvrdil, že se jedná o puškový granát z 2. světové války, munici si převzal a následně jí v bezpečném prostoru zlikvidoval," uvedl tiskový mluvčí policie.

     Další případ byl pak nahlášen před jednou odpoledne, kdy čtyřiašedesátiletá žena volala na linku 158, že při vyklízení garáže v Hranicích na Chebsku nalezla předmět, který připomíná granát.

     "Na místo byla vyslána policejní hlídka a ke spolupráci byl znovu přizván i pyrotechnik z Expozitury Teplice. Ten po příjezdu a ohledání munice potvrdil, že se jedná o ruční kouřový granát, který zajistil a následně odvezl k odborné likvidaci," popsal druhý případ tiskový mluvčí policie s tím, že oba oznamovatelé se zachovali správně a oznámili nálezy na policii.


O velice nebezpečném nálezu letecké pumy jsme nedávno informovali v článku o případu z Plzně:

V Plzni na Borech byla nalezena letecká puma z druhé světové války

     V úterý 11. června odpoledne byl v Plzni na Borech u ulice Ke Karlovu během výkopových prací nalezen zhruba metrový předmět připomínající leteckou pumu z období druhé světové války.

     Dle našich informací měl pumu nabrat lžící bagrista a přemístit ji na nákladní vůz.

     Policisté celý prostor uzavřeli a k nálezu vyjel pyrotechnik, který v současné chvíli na místě pracuje.


     "V odpoledních hodinách jsme přijali oznámení a nálezu podezřelého předmětu, ke kterému došlo v jednom bývalém, ohraničeném areálu v Plzni, kde nyní probíhají výkopní a stavební práce.
      Na místě jsme zajistili vnější perimetr, evakuace osob nebyla potřeba, ve vyznačeném perimetru se nikdo nenacházel.
     Na místo se dostavili pyrotechnici, kteří potvrdili, že se jedná o leteckou pumu, předmět označili za bezpečný, neaktivní a schopný převozu, kdy za pomoci hasičů byl naložen a převezen k bezpečné likvidaci,"
 uvedla nám mluvčí policie.


      Nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici jsou docela časté ať při stavebních nebo výkopových pracích, hledání hub či cenných předmětů z minulých let, vyklízení pozůstalostí nebo jen při běžné procházce.
      Takové předměty mohou být zkorodované a nefunkční, existují však případy, kdy je munice ještě funkční a hrozí tedy nebezpečí nejen nálezci, ale může být ohroženo i celé okolí. 

Není ale na škodu, připomenout si pár preventivních rad, jak se zachovat při jejich nálezu:

  • S nalezeným předmětem nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte.
  • Nález označte a oznamte policii.
  • Zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob.
  • Vyčkejte příjezdu policie.
  • Respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika. Na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn.
  • Vždy je nutné poslechnout pokyny policistů.


Autocentrum Jan Šmucler

Autocentrum Jan Šmucler Naší vizí je být exkluzivním rodinným dealerstvím, které se výrazně odlišuje od konkurence a svými službami a péčí ji vysoce převyšuje.