Foto Video

"Policejní brutalita, zranění fanoušci i údajně zbité děti na fotbale" aneb Jak to bylo doopravdy?

Přinášíme vyhodnocení bezpečnostního opatření i jednotlivých zákroků policistů na fotbalovém stadionu v Doosan Areně v Plzni

Autor: Petr Novák sobota 31. srpna 10:35 , aktualizace 10:50

Fanoušci Zadržení pachatele

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři


     Policie již vyhodnotila 
bezpečnostní opatření i jednotlivé zákroky policistů na fotbalovém stadionu Doosan Areně v Plzni a s celou zprávou se můžete seznámit zde:

Zhodnocení policejních zákroků po fotbalovém utkání

Text major Mgr. Pavla Burešová
    Po vyhodnocení veškerých nám dostupných materiálů bychom chtěli veřejnost informovat o zhodnocení průběhu bezpečnostního opatření z letošního 15. srpna, kdy se na fotbalovém stadionu Doosan Areně v Plzni proti sobě střetly fotbalové celky FC Viktoria Plzeň a FC Kryvyj Rih a kdy po ukončení fotbalového zápasu došlo k policejním zákrokům.

     K průběhu našeho nasazení bychom chtěli objasnit základní klíčové momenty, které měly za následek sled událostí, jež především u několika fanoušků domácího týmu vyvolaly nevoli, rozhořčení včetně spousty peprných výrazů, se kterými jsme byli konfrontováni v rámci bezpečnostního opatření či byly ze strany komentujících zveřejněny v diskusích na sociálních sítích.

     V prvé řadě bychom chtěli ujistit veřejnost včetně fotbalových fanoušků, že naším hlavním cílem při těchto utkáních je zajištění bezpečnosti osob a veřejného pořádku. V žádném případě není, ani v nejmenším, naším záměrem vyvolávat či eskalovat konflikt mezi diváky na stadionu či mimo něj a policií.

     Do prostor stadionu vstupujeme až tehdy, kdy se nepokojná situace nezdaří zklidnit pořadatelské službě, což je hlavní garant bezpečnosti v prostorách stadionu.
     Přesně tak tomu bylo i po skončení tohoto zápasu, kdy se pořadatelské službě nepodařilo eliminovat protiprávní jednání. To zpočátku spočívalo v tom, že několik plzeňských fanoušků na tribuně napadalo jednoho ze svých příznivců, a to muže, který předtím vstoupil na hrací plochu.

     Aby tedy byla zajištěna bezpečnost osob, bylo z naší strany v souladu se zákonem rozhodnuto o nasazení policistů přímo ve vnitřních prostorách. Zde došlo k první konfrontaci mezi fanoušky a policií.
     Policista, který předtím použil zákonných výzev, na což ale nebylo reagováno, použil donucovací slzotvorný prostředek. Dále docházelo k tomu, že fanoušci domácího týmu začali do policistů strkat, napadat je a v jednom případě došlo i k útoku kopem a pokusy o údery na policistu, který jako zdravotník chtěl poskytnout zdravotní péči zraněnému muži z tribuny.


     Situace se vyhrocovala, a jelikož hrozilo napadení i dalších policistů, bylo rozhodnuto o zákroku pod jednotným velením, v jehož průběhu byly použity další donucovací prostředky.
     Po vyvedení osob před stadion, kdy jsme provedli opět zákonné výzvy, v tomto případě reprodukované, tedy hlasité výzvy, k davu osob, se situaci nepodařilo zklidnit, a proto byl použit další slzotvorný prostředek.

Bezpečnostním opatřením se zabýval i odbor vnitřní kontroly

     Vyhodnocení přibližně dvaceti hodin videozáznamů a dalších materiálů se zabýval odbor vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Do té doby, než došlo k vyhodnocení našich postupů a použití donucovacích prostředků, jsme nechtěli dělat žádné ukvapené vyjádření.

     Nyní však můžeme konstatovat, že odborem vnitřní kontroly nebylo na zákroku policie, postupu či použití donucovacích prostředků shledáno žádné pochybení.

Tajemná videa "dokazující" agresivitu policie

     V komentářích pod původním článkem se hodně psalo o videích údajně dokazujících agresivitu policistů. I přes opakované výzvy policie i médií nikdo taková videa neposkytl.

      Několik lidí také pod článek psalo, že ve spolupráci s právníky připravují stížnosti či trestní oznámení na policii. Ani toto však nebyla pravda a do současné doby nebyla v této věci podána žádná oficiální stížnost ani trestní oznámení.

Zranění fanoušci a údajně zbité děti

     Hodně se psalo o zranění fanoušků či zbité ženě a dětech. Jak to bylo doopravdy? "Ohledně zranění, která byla na sociálních sítích velmi hojně diskutována, bychom chtěli zdůraznit, že při zákroku nedošlo k žádnému vážnému zranění osob, jeden člověk, který byl vytlačen štítem, upadl na zem, následně však ale pokračoval ve svém jednání proti policii. Do jednoho z dětí strčil omylem jeho otec, když se na tribunu vrátil zpět fanoušek, který se dostal na hrací plochu," doplnila mluvčí policie.

Trestné činy některých fanoušků

     Kriminalisté z Městského ředitelství policie Plzeň se nyní zabývají třemi případy protiprávního jednání v rovině trestných činů, a to pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě a ve dvou případech pro podezření z trestného činu výtržnictví.
     Dále v asi deseti případech zaevidovali přestupková jednání, která se týkala neuposlechnutí výzev.

Naší redakci dorazilo více než dvacet minut videí, zde se na ně můžete podívat v nezkrácené a nijak upravené verzi:


Slovo policie na závěr

     "Úplným závěrem bychom tedy chtěli ujistit veřejnost, že nedošlo k žádné „policejní brutalitě“, jak bylo v některých příspěvcích na sociálních sítích uvedeno. Veškeré použití donucovacích prostředků  bylo vyhodnoceno jako zákonné a přiměřené. 
     Platí, a to i v prostorách fotbalových stadionů, že právo a spravedlnost nepatří do rukou fanoušků, i když tyto prostory mohou pokládat za své výsostné území. Naše nasazení v takových případech, jako byl tento, není neodůvodněné. Pokud bude na tribunách i před stadionem veřejný pořádek, nebude ohrožena bezpečnost osob a nedojde k protiprávnímu jednání, nebude zapotřebí ani našeho nasazení,"
uzavřela mluvčí policie.


Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.