Foto Video

Plzeňští dronaři zachraňují životy - skvělá práce pánové!

Vysíleného a nemocného seniora specialisté z Drony SIT vypátrali za neuvěřitelných devět minut

Autor: Jana Holá čtvrtek 8. srpna 15:01 , aktualizace 15:59

Záchrana života


     Hasiči či policisté jim na místě události říkají prostě jen dronaři a bezesporu o nich mluví s respektem, správně jsou to ale specialisté ze společnosti Drony SIT spadající pod Správu informačních technologií města Plzně.
     Naši pravidelní čtenáři je už znají, protože o nich píšeme již po několikáté a do podvědomí veřejnosti se nyní opět dostali po úspěšné pátrací akci, která proběhla během uplynulého víkendu.

      Dronaři vyjeli v neděli ráno pátrat po starším muži, který se ztratil v lesích na Domažlicku a nalezli ho za neuvěřitelných devět minut!

Jak vše pobíhalo, se sami můžete podívat zde:


     "Za devět minut letu dronu s termokamerou zraněného seniora naši dronaři našli. Díky jejich speciálně vyvinutému softwaru IZS Stream přesně navigovali pozemní jednotky na místo. Ty pak nalezeného muže předaly do péče záchranářům. Chtěl bych kolegům z Drony SIT poděkovat za profesionálně zvládnutou práci," potvrdil nám Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání, do jehož gesce patří činnost Správy informačních technologií města Plzně.

     Skvělou práci dronařů ještě tentýž den na sociálních sítích i primátor Plzně.

     Najít ztraceného člověka a zachránit mu život - to je jedno z nejdůležitějších poslání plzeňských specialistů z Drony SIT v rámci jejich výjezdů s integrovaným záchranným systémem

     Právě tato příspěvková organizace města v roce 2014 zakoupila první drony a začala se bezpilotnímu letectví věnovat. "Dnes můžeme říci, že Plzeň za deset let prošlapala dronům cestu do integrovaného záchranného systému. Jejich využívání při záchraně lidského života nebo ochraně majetku dává obrovský smysl a každá úspěšná mise je odměnou za roky náročné práce," doplnil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, pod kterou Drony SIT patří.

     Svou desetiletou praxi a cenné zkušenosti předávají plzeňští dronaři dál. Jsou součástí Plzeňského inovačního ekosystému PINE a pomáhají v Plzni vychovat novou generaci odborníků na bezpilotní průmysl. "Pohotovost se mnou držel praktikant David. Je u nás už devět měsíců, je aktivním členem týmu a můžeme se na něj spolehnout. Při pátrací misi pilotoval dron, já jsem sledoval termovizi a prohledával vytyčenou oblast. David odvedl skvělou práci," uvedl Josef Navrátil, ředitel úseku Drony SIT.

     Drony SIT v rámci IZS vyjíždějí kromě pátrání po pohřešovaných osobách i k záchraně zvířat, k velkým požárům, vážným dopravním nehodám, podílejí se na bezpečnostních opatřeních a jiných událostech. Za loňský rok mají na kontě rekordních 113 výjezdů. Jejich desetileté působení představí podzimní výstava s názvem 10 let plzeňských dronů na náměstí Republiky, vernisáž se plánuje na konec září 2024.


O nedělní pátrací akci jsme informovali v článku:

"Máme ho! Je živý a asi v pořádku!" zaznělo dnes ráno ve vysílačkách

     Celou noc na 4. srpna probíhalo v lesích u Zahořan na Domažlicku rozsáhlé pátrání po šestasedmdesátiletém muži, který odešel předchozího dne večer z místa svého bydliště na procházku. Senior tyto lesy znal, měl je rád a chodil do nich často, ale tentokrát se domů z procházky nevrátil a ani o sobě nepodal žádnou zprávu.

     Vzhledem k tomu, že senior má vážné zdravotní komplikace a mohl být v ohrožení života, byla spuštěna rozsáhlá pátrací akce, které se účastnili policisté, jejich psovodi a povolán byl i policejní vrtulník. Nasazeno bylo také sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, což bylo asi čtyřicet mužů a z Plzně vyjeli i specialisté na práci s drony z firmy Drony SIT.

     Právě dronařům se před sedmou ráno podařilo seniora lokalizovat a pak už šlo vše velice rychle. Pro nezraněného, ale velice vyčerpaného muže, si dojely pozemní týmy hasičů a vzhledem k jeho stavu ho rovnou předaly do péče záchranářům. "Mohu potvrdit, že jsme si převzali muže narozeného v roce 1948 a transportovali jsme jej do nemocnice v Domažlicích k dalšímu dovyšetření," potvrdila informace z místa mluvčí záchranářů.

     Všem zasahujícím samozřejmě patří veliké díky za skvěle odvedenou práci, protože u takto starého muže byla každá minuta cenná. My bychom ale v neposlední řadě chtěli poděkovat i starostovi Zahořan a administrativní pracovnici obce, na které jsme slyšeli chválu za všech stran, jaké vytvořili složkám IZS zázemí a pomoc. 

Foto: hasiči Klečí pod Čerchovem, KP


SOCDEM

Hlavním cílem politiky SOCDEM je zlepšování kvality života každého člověka žijícího v naší zemi. Jsme vaše jistota i v těžkých časech.