Foto

Pozor, v Plzni na Borech probíhá taktické cvičení záchranných a bezpečnostních složek

"Šílený střelec řádí v Západočeské univerzitě" - téma aktuálně probíhajícího cvičení

Autor: Petr Novák úterý 10. září 14:33 , aktualizace 14:34

Cvičení

Partner článku – Alfa Tactical


     Dnes v Plzni na Borech v Západočeské univerzitě probíhá taktické cvičení záchranných a bezpečnostních složek s motivem útok aktivního střelce. Cvičení, jehož účelem je zdokonalení a prohloubení spolupráce jak složek IZS, tak i Městské policie Plzeň a Fakultní nemocnice Plzeň, začalo před hodinou.

     Cílem tohoto cvičení je co nejrealističtěji vytvořit prostředí pro výše uvedené složky, aby v případě skutečného incidentu byly schopny co nejrychleji a nejefektivněji zakročit.

      Toto cvičení probíhá pod neustálým dozorem instruktorů, kteří vyhodnocují průběh i práci jednotlivých zasahujících.

Obrana proti takzvanému "Šílenému střelci"

     Představa šíleného střelce, tedy člověka se zbraní bezhlavě střílejícího do davu, děsí vedení policejních sborů celého světa. Když jsme před deseti lety o obdobném cvičení psali poprvé, jen málokdo ze čtenářů věřil, že by se něco podobného mohlo stát i u nás.

Bohužel ale tento šílený fenomén posledních pár desítek let dorazil i do Česka
     21. prosince 2023 v budově fakulty na pražském náměstí Jana Palacha zastřelil útočník 14 lidí, 25 jich zranil a pak spáchal sebevraždu.

     10. prosince 2019 zastřelil útočník v čekárně Fakultní nemocnice Ostrava sedm lidí, následně z místa utekl a pak spáchal sebevraždu.

     24. února 2015 zastřelil útočník v restauraci v Uherském Brodě osm lidí a pak spáchal sebevraždu.

     Bohužel je nutné si uvědomit, že proti šílenci se zbraní neexistuje plně účinná obrana a takticky správným a rychlým zákrokem lze pouze snížit počty obětí.

     Samozřejmě se totiž nedá předvídat, kdy a kde někomu takzvaně přepne, a vyrazí zabíjet nevinné. Střelec může použít zbraň ať legálně nebo na černo drženou. Historie obdobných útoků v Evropě ukazuje, že šílenci či teroristé si zbraně bohužel dokáží opatřit vždy.

     V případě, že byste byli svědky řádění šíleného střelce, co nejrychleji utečte do bezpečného prostoru a volejte tísňové linky. Když nebudete moci utéct, zkuste se zabarikádovat někde v místnosti a tam vyčkejte na policii, a pokud ani tohle nemůžete, zkuste se ukrýt, aby vás střelec nemohl najít. 


Alfa Tactical

Specializovaný obchod a e-shop se zbraněmi, vojenským a outdoor vybavením. Máme široký výběr zbraní, střeliva, army, outdoor vybavení za skvělé ceny. Nabízíme slevy pro registrované zákazníky, ozbrojené složky, IZS, AZ a členy vybraných spolků. Nakoupíte u nás online nebo v prodejně na Doubravce.